Роз'яснення щодо нарахування податкової ставки 7%

13 квітня 2022

Шановний клієнте,

 

ТОВ «Альянс Холдинг» висловлює вам подяку за співпрацю та інформує про наступне:


На період дії режиму воєнного стану відповідно до пункту 82 підрозділу 2 розділу XX Податкового кодексу України за ставкою ПДВ у розмірі 7%, операції з ввезення на митну територію України та постачання на митну територію України (у тому числі вироблених на митній території України) таких товарів, як моторний бензин, важкі дистиляти та скраплений газ оподатковуються за ставкою ПДВ у розмірі 7%, класифікується за кодами УКТ ЗЕД, визначеними підпунктом 215.3.4. пункт 215.3 статті 215 Податкового кодексу, на якому відповідно до пункту 41 підрозділу 5 зазначеного розділу встановлюється ставка акцизного податку в розмірі 0,00 євро за 1000 літрів;
Однак ці зміни не поширюються на нарахування податкового зобов'язання/податкового кредиту відповідно до правила «першої події». Датою виникнення податкових зобов'язань з ПДВ при постачанні товарів/послуг прийнято вважати дату податкового періоду, протягом якого раніше відбувається будь-яка з подій:
• дата зарахування коштів від покупця/клієнта на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають доставці, а у разі доставки товарів/послуг за готівку - дата розміщення коштів у касі платника податків, а за відсутності таких - дата інкасації готівки в банківській установі, яка обслуговує платника податків;
• дата відвантаження товарів, а в разі вивезення товарів - дата оформлення митної декларації, що засвідчує факт перетину митного кордону України, виданої відповідно до вимог митного законодавства, а для послуг - дата оформлення документа, що засвідчує факт надання послуг платником податку.
У випадку внесення Вами передплати у період (до 18 березня 2022 року), коли діяла ставка ПДВ 20%, наша компанія формує податкові зобов'язання і податковий кредит для Вашої компанії на підставі одержаних платежів-передплати на банківський рахунок нашої компанії на дату зарахування цих платежів. При отриманні пального після 18 березня 2022 року змін у «першій події» з ПДВ не відбувається і, природньо, не відбувається жодна друга подія, якщо ви купуєте пальне за рахунок передплати, що було сплачено до 18 березня 2022 року.
На момент отримання пального ставка ПДВ по «першій події» не змінюється, а коригується тільки вид пального і його ціна. На що, відповідно, видається розрахунок коригування до вже виданої для «першої події» податкової накладної, оскільки сума податкового зобов'язання/податкового кредиту вже виникла раніше по податковій накладній, виданій по передплаті.
Якщо передоплата здійснюється після 18 березня 2022 року, то податок на цю передоплату формується за ставкою 7% і купівля пального із цієї передоплати відбувається за ставкою 7%.
У нас немає правових підстав для зменшення податкового зобов'язання з урахуванням першої події зі ставки ПДВ 20% на ставку ПДВ 7%. Це призведе до заниження податкових зобов'язань нашої компанії.

 

З повагою,

Директор департаменту паливних карток і талонів, Фролов В.І.

Сервіси

Всі сервіси
Застосувати
Скасувати

Пальне

Все пальне
Застосувати
Скасувати